sobota 22. listopadu 2008

Pro zvýšení energie... : - )

Tak, tentokrát jsem se rozhodla psát česky.
A protože se (školní) starosti a povinnosti stále kupí a navíc se blíží zkouškové, rozhodla jsem se vypsat sem nějaké rady, abychom to všechno zvládli : - ) Rady, jak zvýšit energii. Tentokrát se zaměřím na nápoje.
Klasický energetický nápoj je káva. O její prospěšnosti nebo závadnosti na lidský organismus se stále vedou spory. Ale 1-3 šálky kávy během dne mohou zvýšit vnímavost a neměly by našemu zdraví výrazně uškodit. Účinek kávy se dá prý ještě vylepšit, a to když do ní přidáme 2 celá zrnka, nebo trochu mletého kardamonu – ten by nás měl i chránit proti potenciálně škodlivým účinkům kofeinu. Zní to zajímavě a myslím, že to stojí za vyzkoušení. Také existují náhražky kávy, které neobsahují kofein a mají svým příznivým složením povzbuzující účinek. Jsou to špaldové nebo obilné kávy. Na rozdíl od běžné kávy nedráždí žaludek. Dalším známým nápojem je černý čaj. Obsahuje dvě třetiny množství kofeinu obsaženého v šálku instantní kávy. Do čaje můžeme opět přidat trochu kardamonu. Výborný je zelený čaj. Povzbuzuje celý organismus a moderní výzkum ukázal, že má i řadu dalších vlastností prospěšných zdraví. Proto jsem se rozhodla vše sem vypsat. Zvyšuje pozornost a rychlost reakcí, odolnost srdce proti kardiovaskulárním nemocem, detoxikuje organismus, posiluje imunitu, hraje důležitou úlohu v prevenci rakoviny a brání vzniku zubního kazu. Dalšími skvělými pomocníky je také ovoce a mrkev a šťáva z nich. Nebo zázvor a skořice, které můžeme do pití přidat - rozproudí energii a dodají více krve do mozku, takže se budeme cítit čilejší.
Ve srovnání s jinými energetickými nápoji, jako je například Red Bull, Semtex nebo Cola jsou podle mě tato řešení daleko lepší. A to jak pro zdraví, tak pro peněženku. Hold, není nad mocnou sílu přírody.
(Částečně čerpáno z knihy: Co pít když… od Jarmily Mandžukové)

středa 12. listopadu 2008

“Ode to my notebook“

Ode to the West Wind by Percy Bysshe Shelley, Ode to the Nightingale and Ode to the the Grecian Urn (by John Keats)… What do these odes have in common? Apart from other things, they inspired me. Because we read many odes in last period of time, I decided to write one ode too. Certainly it will not compete with the odes mentioned above – but it’s not a purpose. It won’t have any special rules – it’s my ode – ode TO and FOR my notebook : - ) – so it will have my own rules. I hope you’ll have a fun.

O my dear notebook, o my friend
I’m glad that I have thou, because when
I switch you on and rejoice with you
then everything is different…

Yes, I remember the times when I didn’t even want to have a notebook. I thought that it’s not necessary. And I thought that I could get along without it. But when the school year started and I was without it, I quickly found that it won’t be true. I spent much time on computers at school - (before I survive waiting in never-ending queues) and then finally found that the computer decided not to work. Then I spent much time in libraries… So when I finally got my notebook, believe me, it was a big relief. Now I regard it.

Definitely, it saves time – that’s one big advantage. And it’s much more comfortable. One doesn’t need to trudge anywhere and to wait. You have it in comfort at home : - ) Furthermore, it’s my radio, TV, photo album, telephone, “post-office” …. and connection with a world…
: - ) Sometimes it’s also a dictionary (but lately I started to dislike it, because from time to time I used some word from it and found that people didn’t understand what I meant… I mean especially seznam-dictionary.)

I am glad that I have the notebook.
But we shouldn’t exaggerate anything. So when I can, I try to use different sources. Printed books are greater than on-line texts. When I spend much time with working on notebook, my eyes often hurt me and sometimes I have headaches. Everything has its positives and negatives. But anyway, I think that my notebook deserves this ode…